Iensairauksien hoidon tarpeen arvioinnissa saat arvion ikeniesi ja hampaittesi kunnosta ja suunnitelman tarvittavista toimenpiteistä.
Iensairauksia ovat pinnallinen ientulehdus eli gingiviitti ja hampaan kiinnityskudoksen syvempi tulehdus eli parodontiitti, jossa hampaan kiinnityskudosta tuhoutuu.
Gingiviitti ja parodontiitti ovat hyvin yleisiä sairauksia. Ne ovat usein vähäoireisia ja hitaasti eteneviä tulehdussairauksia, joiden syynä on bakteerien eli hammasplakin kertyminen hampaiden pinnoille ja ientaskuihin ja sitä seurannut isännän puolustus- eli immuunivaste bakteereille.
Gingiviitin tavallisia oireita ovat ienverenvuoto sekä ikenen punoitus ja mahdollinen turvotus, myös lievää kipua voi esiintyä. Ien yleensä parantuu kun bakteerimassa ja bakteerimassaa retentoiva hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta.
Parodontiitin tavanomaisia oireita ovat verenvuoto ientaskuista, ikenen punoitus ja/tai turvotus, paha maku tai haju suussa, hammas voi mahdollisesti liikkua, myös lievää kipua voi esiintyä. Parodontiitin hoitona on bakteerimassan ja bakteerimassaa retentoivan hammaskiven poisto hampaiden pinnoilta sekä tarvittaessa lääkehoito, voimakkaasti liikkuvien hampaiden yhteenkiskotus ja tarvittaessa purennan tasapainotus, lisäksi kirurgisilla toimenpiteillä voidaan kuntouttaa tulehduksen aiheuttamia hampaiden kiinnityskudosten vaurioita.
Parodontiitti on krooninen sairaus ja sen vuoksi säännöllinen tulehdusta ehkäisevä hoito on erittäin tärkeää.
Suun ja hampaiden tutkimuksessa mitataan ientaskujen syvyydet ja arvioidaan hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen aste sekä vaurioiden laajuus, ja arvioidaan ovatko kyseessä pinnallinen ientulehdus eli gingiviitti vai hampaan kiinnityskudoksen syvempi tulehdus ja vaurio eli parodontiitti.
Tutkimuksen perusteella hammaslääkäri tekee suunnitelman tarvittavista toimenpiteistä. Näiden pohjalta tehdään päätös hoidon aloittamisesta ja varataan aika hoitoon ensimmäiseen toimenpiteeseen.
Kun hammaslääkäri tai suuhygienisti on todennut hampaiden kiinnityskudoksessa tulehdusta. Myös itse havaittu ikenien verenvuoto, ikenen punoitus tai/ja turvotus, hampaan lisääntynyt liikkuvuus, paha maku tai haju suussa, tai pelkkä ”tuntemus” ikenellä tai hampaalla voi johtua hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta, jolloin on syytä hakeutua suun tutkimukseen ja hoitoon.
Käynnillä tehdään arvio hampaiden kiinnityskudosten terveydentilasta ja hoito aloitetaan seuraavalla käynnillä.
Etkö löytänyt etsimääsi asiantuntijaa? Soita asiakaspalveluumme 010 400 3400