Iensairauksilla on yhteys moniin kroonisiin yleissairauksiin. Hoitomenetelmä riippuu siitä, kuinka pitkälle iensairaus on edennyt.
Iensairaudet ovat aikuisten yleisin suun sairaus. Iensairaudet ovat bakteeritulehduksia, jotka voivat hoitamattomina johtaa hampaiden irtoamiseen.
Suun ja hampaiden tutkimuksessa mitataan ientaskujen syvyys ja arvioidaan hampaiden kiinnityskudosten tulehduksen aste sekä vaurioiden laajuus, ja arvioidaan, onko kyseessä pinnallinen ientulehdus eli gingiviitti vai hampaan kiinnityskudoksen syvempi tulehdus- ja vaurio eli parodontiitti.
Tutkimuksen perusteella laaditaan hoitosuunnitelma. Tulehduksen pysäyttämiseksi tehdään perusteellinen hampaiden puhdistus, jossa hampaiden pinnat ja ientaskut puhdistetaan bakteerimassasta eli hammasplakista ja hammaskivestä ja hampaiden juurten pinnat kiillotetaan. Ientulehdus eli gingiviitti yleensä paranee hyvällä puhdistushoidolla ja suuhygienian tehostamisella.
Parodontiitin hoidossa käytetään lisäksi tarvittaessa mikrobilääkkeitä, hampaita myös tarvittaessa kiskotetaan yhteen ja purenta tasapainotetaan. Pitkälle edenneen parodontiitin aiheuttamien hampaan kiinnityskudosten vaurioiden hoitaminen voi vaatia myös kirurgista hoitoa. Vaativimmat iensairauksien hoidot tekee parodontologian erikoishammaslääkäri.
Tulehduksen hoidon jälkeen tarvitaan säännöllistä tulehduksen ehkäisevää hoitoa, jotta hoidettu hampaan kiinnityskudoksen sairaus saadaan pysymään kurissa.
Kun hammaslääkäri tai suuhygienisti on todennut hampaan kiinnityskudosten hoidon tarpeen.
Myös itse havaittu ikenien verenvuoto, ikenen punoitus tai/ja turvotus, hampaan lisääntynyt liikkuvuus, paha maku tai haju suussa, tai pelkkä ”tuntemus” ikenellä tai hampaalla voi johtua hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta, jolloin on syytä hakeutua suun tutkimukseen ja hoitoon.
Iensairauden hoitomenetelmä riippuu siitä, kuinka pitkälle ientulehdus on edennyt.
Etkö löytänyt etsimääsi asiantuntijaa? Soita asiakaspalveluumme 010 400 3400