Mitä tehdä, kun hammassärky vaivaa tai sattuu hammastapaturma?

Hammassäryn taustalla voi olla esimerkiksi pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen tai tapaturman seurauksena hampaaseen kohdistunut isku. Säryn varsinaisena syynä saattaa olla esimerkiksi reikiintymisen myötä valloilleen päässyt tulehdus.

Hammas antaa usein aluksi ohimeneviä tuntemuksia, esimerkiksi nautittaessa jotakin kylmää. Tulehduksen edetessä hampaassa voi tuntua pitkäkestoistakin jomotusta tai tykytystä. Yksi merkki käynnissä olevasta tulehdusreaktiosta on turvotus suun alueella. Mitä pidemmälle tulehdus etenee, sitä kosketusarempi hampaasta tulee. Pieni jomotus voi hoitomattomana muuttua sietämättömäksi säryksi.

Vihlova hammas on usein vielä elävä ja pelastettavissa. Kuumanarka hammas on pääsääntöisesti juurihoidettava.

Hammassärkyyn voi auttaa kipulääke sekä poskea vasten pidettävä kuuma- tai kylmähaude. Nämä toimivat kuitenkin vain ensiapuna ja suun tilanne kannattaa käydä tarkistamassa hammaslääkärissä. Kun särkyyn liittyy turvotusta, on hammaslääkärin vastaanotolle syytä hakeutua pikaisesti.

Jos hampaan tulehdusta ei hoideta, saattaa se päästä leviämään muuallekin elimistöön.

Miten toimia hammastapaturman sattuessa?

Ota yhteyttä hammaslääkäriin pikaisesti tapaturman satuttua. Hampaiden ja leukojen alueen vammautumistilanteissa päivystykseen kannattaa tulla viipymättä. Hammastapaturma voi olla myös pienempi tärähdys. Tilanne on silti hyvä tulla näyttämään.

Jos hammas putoaa trauman myötä kokonaan suusta, tulee se ottaa talteen. Tällöin hammas pitää säilyttää kosteana vastaanotolle asti, esimerkiksi maidossa. Maitohampaita ei tarvitse säästää, sillä niitä ei kiinnitetä takaisin paikoilleen.

Vastaanotolla irronnut hammas puhdistetaan, laitetaan takaisin paikalleen ja kiskotetaan. Kisko pitää hammasta paikoillaan, kunnes kudos on riittävästi parantunut ja hammas pysyy taas suussa itsekseen. Pienen palan irtoaminen hampaan kruunusta ei aina vaadi välitöntä korjausta, jolloin hoito voidaan siirtää seuraavalle päivälle.

 

Katso kaikki aihealueen: Hammassärky ja tapaturmat -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut