Tunnetko viisi syytä, jolloin hammaslääkäriin pitää mennä välittömästi?
Moni suomalainen on lykännyt hammashoitoa koronaepidemian vuoksi. Hammastarkastuksissa tulisi kuitenkin käydä säännöllisesti, sillä kaikkia suunterveyden ongelmia ei voi havaita itse. Hoitamattomina ne altistavat myös muille terveysongelmille. Tärkeää on myös tietää, milloin hammaslääkäriin pitää hakeutua heti.
Hoitamattomat hammasongelmat vievät pahimmillaan sairaalaan
Monet suomalaiset ovat lykänneet kiireettömiä hammashoitoja ja säännöllisiä hammastarkastuksia koronavirustartunnan pelossa. Myös useat kunnat ovat ajaneet kiireettömän hammashoidon alas. Vaikka suussa ei olisikaan akuuttia ongelmaa, suunterveyttä tulisi kuitenkin hoitaa.
”Monet aikuiset kärsivät hampaan kiinnityskudossairaudesta, ja lisäksi heillä on muitakin kroonisia suun tulehduksia. Ne ovat usein täysin oireettomia, minkä vuoksi on tärkeää käydä hammaslääkärissä säännöllisesti”, Oralin erikoishammaslääkäri ja lääketieteellinen päällikkö Erika Laukkanen sanoo.
Erilaiset suuongelmat ja niiden hoitaminen hankaloituvat tilanteen pitkittyessä. Hoitamattomat suun tulehdukset lisäävät osaltaan koko kehon matala-asteista tulehdusta, jolla on vaikutuksia yleisterveyteen. Sen on todettu olevan riskitekijä esimerkiksi sydänsairauksille. Lisäksi hoitamaton suu voi heikentää monien pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen, hoitotasapainoa.
”Pahimmillaan suun tulehdukset voivat levitä niin, että tarvitaan jopa sairaalahoitoa”, Laukkanen varoittaa.
Viisi syytä, joiden vuoksi hammaslääkäriin tulisi mennä nopeasti
- Hammassärky, etenkin jos siihen liittyy turvotusta, suunavausrajoitusta tai kuumetta.
- Suussa on haavauma, joka ei parane viimeistään kahdessa viikossa.
- Erilaiset hammastapaturmat ja lohkeamat.
- Keskeneräisiä hoitoja, kuten juuri- tai oikomishoitoa, on tärkeää jatkaa, jotta vältytään isommilta ongelmilta.
- Jos edellisestä hammaslääkärikäynnistä on vierähtänyt suunniteltua pidempi aika.