Hampaiden vihlonta
Hampaiden vihlominen on kasvojen alueen yleisin kiputila. Hampaan vihlomisen tunne aiheutuu siitä, että neste hampaan dentiinikanavissa liikkuu. Dentiinikanavat ovat pienen pieniä nesteen täyttämiä kanavia, joilla on yhteys hampaan ytimen hermotukseen. Kanavat sijaitsevat hampaan kiilteen alla olevassa hammasluussa, eli dentiinissä.
Mistä hampaan vihlonta johtuu?
Normaalista hammaskaulan ja juuren dentiiniä suojaa terve ien. Kanavat voivat kuitenkin paljastua monesta eri syystä, mikä altistaa hampaan vihlomiselle. Tällöin vihlomista voivat aiheuttaa kuuma, kylmä, makea, hapan ja kosketus.
Vihlomisen yleisin syy on liian voimakas hampaiden harjaaminen, mikä saa ikenet vetäytymään. Vetäytynyt ien ei peitä hammaskaulaa, joka voi tällöin herkistyä esimerkiksi kylmälle. Hampaiden mikroskooppiset halkeamat ovat myös tavallisia vihlomisen aiheuttajia. Eroosio eli hampaan pinnan liukeneminen esimerkiksi mahahapoista tai happamista virvoitusjuomista johtuen voi paljastaa dentiinikanavat. Lisäksi hampaiden narskuttelusta johtuva kuluminen voi altistaa hampaiden vihlomiselle.
Hampaan vihlominen on yleinen oire hampaan reikiintymisestä. Lisäksi alkava hammasytimen tulehdus voi aiheuttaa hampaan vihlomista. Irronnut tai lohjennut paikka voi myös olla syynä vihlomiseen. Vastikään paikattu hammas on usein aluksi herkkä vihlomiselle. Jos vihlominen kuitenkin jatkuu muutamaa viikkoa pidempään, kannattaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Vihlomisen syy on aina hyvä selvittää.
Miten voin ehkäistä hampaiden vihlomista?
Hampaiden vihlomisen ehkäisyssä merkityksellisintä on oikeanlainen kotihoito. Hampaat tulisi harjata pienellä ja pehmeällä harjalla edestakaisilla nykäyksittäisillä liikkeillä. Liiallista voimankäyttöä on vältettävä, jotta ikenet eivät vetäydy. Sähköhammasharja on erittäin kätevä apuväline hampaiden huolellisessa ja hellävaraisessa puhdistuksessa.
Hampaita ei kannata pestä välittömästi ruokailun jälkeen, koska syömisen jälkeen suussa on käynnissä happohyökkäys, joka pehmentää hampaan kiillettä. Pehmeä kiille vaurioituu helpommin hampaita harjatessa.
Myös ruokavalioon on hyvä kiinnittää huomiota. Kaikki happamat ruoka-aineet ja juomat syövyttävät ja herkistävät hampaiden pintaa ja voivat siten altistaa vihlomiselle. Tuoremehut, virvoitusjuomat ja urheilujuomat ovat hampaille haitallisia ja niitä tulisi nauttia rajoitetusti, ruokailun yhteydessä.
Vihlovien hampaiden hoito
Hoitoon pätevät pitkälti samat säännöt kuin vihlonnan ehkäisemiseen. Lisäksi vihlomiseen tarkoitetut hammastahnat suojaavat jo paljastuneita dentiinikanavia. Vaativammissa tapauksissa myös hammaslääkärin vastaanotolla voidaan peittää herkistyneitä hammaskauloja.