Aikuisiän oikomishoidot kasvattaneet suosiotaan
Useimpien purentavirheistä tai vinoista hampaista kärsivien suomalaisten hymyt oiotaan suoriksi jo kouluiässä. Kuitenkin myös aikuisten oikomishoidot ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Yhtenä tekijänä aikuisten oikomisintoa lisää sosiaalinen media, joka korostaa ulkonäön merkitystä.
Asiantuntijan mukaan suomalaisten kynnys käydä esteettisissä hoidoissa on madaltunut eikä ulkonäköön panostamista enää koeta turhamaiseksi. Oikomishoidoissa käy kaiken ikäisiä aikuisia; ei ainoastaan kolme-nelikymppisiä uraohjuksia, vaan myös vanhempaa väkeä. Naisten lisäksi myös miehet kiinnittävät nykyisin huomiota hampaidensa estetiikkaan.
”Nykyisin räpsitään ahkerasti kuvia someen. Tapaan vastaanotollani paljon ihmisiä, joita harmittaa se, miltä heidän hampaansa näyttävät some-kuvissa”, kertoo oikomishoidon erikoishammaslääkäri Anu Kentala.
Asiantuntijan mukaan suomalaisten kynnys hoidattaa esteettisiä haittoja on madaltunut. Ulkonäköön panostamista ei enää koeta turhamaiseksi.
Keinoja on monia; oikomishoitoa voidaan tehdä myös huomaamattomilla läpinäkyvillä oikomiskalvoilla, jotka voi itse milloin tahansa tarvittaessa poistaa.
Oikomishoidolle on myös terveydellisiä perusteita
Oikomishoidolle aikuisiässä löytyy ulkonäkösyiden lisäksi myös terveydellisiä perusteita.
”Meidän kaikkien leuat muokkaantuvat läpi elämän. Vanhemmalla iällä alahampaat alkavat näkyä enemmän kuin ylähampaat. Vaikka omaan suuhun olisi nuoruudessa tehty oikomishoito, hampaat ovat iän myötä saattaneet ahtautua uudelleen”, Kentala selventää.
Ahtaus suussa vaikeuttaa hampaiden puhdistamista ja lisää tulehdusriskiä. Lisäksi ahtaalla olevat tai siirtyneet hampaat saattavat hankaloittaa syömistä tai puhumista.
Moderni oikominen: teknologiaa ja personointia
Oikomiseen on nykyisin useita erilaisia vaihtoehtoja perinteisistä hammasraudoista näkymättömiin kalvoihin kuten esimerkiksi Invisalign-menetelmä. Kullekin sopivin ratkaisu täsmentyy yksilöllisen hoitosuunnitelman myötä.
”Oikomishoidon aloittamisessa tärkeintä on hoitosuunnitelma, joka perustuu hammaslääkärin tekemään tutkimukseen”, Kentala kertoo.
Suunnitelman luomiseksi voidaan hyödyntää 3D-suuskanneria, jonka avulla suusta tehdään digitaalinen mallinnos – kuin videosimulaatio, joka havainnollistaa, miten hammas liikkuu ja miltä lopputulos tulee näyttämään.
Oikomistekniikoita on monia
Kiinteä oikomiskoje eli hammasraudat
Hampaiden ulkopintaan asennetaan kiinnikkeet, jotka voivat olla vaalean läpikuultavat keraamiset tai metallinväriset. Hampaita siirretään kiinnikkeissä kulkevan kaarilangan avulla. Kaarilanka on vaaleaksi pinnoitettu tai metallin värinen.
”Näkymättömät” oikomiskalvot
Kalvo-menetelmässä hampaista tehdään digitaalinen mallinnos, jonka perusteella valmistetaan tarvittu määrä läpinäkyviä kalvoja, jotka ohjaavat hampaita siirtymään haluttuun suuntaan. Hoidon edetessä käyttäjä itse vaihtaa uudet kalvot edellisten tilalle. Toisin kuin kiinteä oikomiskoje, Invisalign-kalvon poistetaan suusta esimerkiksi ruokailun ajaksi.
Kielenpuoleinen oikominen eli linguaalitekniikka
Linguaalitekniikassa oikomiskoje sijaitsee huomaamattomasti kielen puolella. Hampaiden pinnalle kiinnitetään metallisen väriset tai valkean läpikuultavat keraamiset kiinnikkeet, joihin sidotaan kaarilanka, joka siirtää hampaita. Linguaalitekniikan menetelmiä ovat muiden muassa Incognito ja Forestadent.
Miten aloitan oikomishoidon?
Jos pohdit oikomishoidon aloitusta, suosittelemme varaamaan ajan hoitoarvioon, jossa kartoitetaan hoidon sopivuus, hoidon mahdollinen kesto ja sen hinta-arvio.
Jos olet kiinnostunut Invisalign-hoidosta, voit varata ajan hoitoarvioon, jossa kartoitetaan Invisalign-hoidon sopivuus, hoidon mahdollinen kesto ja sen hinta-arvio. Yleishammaslääkärin tekemä arvio on maksuton. Erikoishammaslääkärin tekemänä maksullinen.
Jos tiedät tarvitsevasi vaativaa oikomishoitoa tai sinulla on todettu purentahäiriö, suosittelemme, että varaat arviointiajan oikomishoidon erikoishammaslääkärille.