Lasten ja nuorten oikomishoito

Ahtaus vaivaa lasten hampaita Suomessa, raja päästä julkiseen hoitoon on korkealla.

Oikomishoidolla hoidetaan purentavirheitä ja hampaiden esteettisiä virheasentoja.  Lasten oikomishoito aloitetaan yleensä 9–12 vuoden iässä, kun hampaita on puhjennut riittävästi ja leukojen kasvuun voidaan vielä vaikuttaa. Oikominen voidaan aloittaa nuorilla myöhemminkin, myös aikuisiässä tehtävät oikomishoidot ovat yleistyneet.

Miksi oikomishoito on tärkeää?

Oikomishoidossa purentavirheet pisteytetään ja vaikeat purentahäiriöt hoidetaan monesti julkisella puolella. Myös lievemmät purentavirheet kannattaa hoitaa kuntoon, sillä esteettisten haittojen lisäksi hampaiden ahtaus voi johtaa vakavampiin purenta- ja leukanivelvaivoihin.

”Tyypillinen suomalainen purentavirhe on, että alaleuka on yläleukaa pienempi ja taaempana, ja että hampaat ahtautuvat kiinni toisiinsa. Sanoisin, että kahdeksankymmentä prosenttia asiakkaistani on tällaisia tapauksia,” toteaa oikomishoidon erikoishammaslääkäri Anton Ahlsten, joka hoitaa Oral Hammaslääkärien Erottajan toimipisteellä Helsingissä paljon lapsia ja nuoria.

Jos hampaat ovat ahtautuneet liiallisesti, purentarasitus ei jakaudu tasapuolisesti ja tietyt hampaat rasittuvat enemmän kuin toiset. Silloin niihin alkaa tulla enemmän kulumaa ja ne altistuvat halkeamiselle.

Oralissa oikomishoidon erikoishammaslääkärit hoitavat sekä lieviä että vakavampia purentahäiriöitä sekä esteettisiä virheasentoja. Lapsena tai nuorena tehty hampaiden oikomishoito on sijoitus, joka tuo moninkertaisesti hyötyjä terveyden ja elämänlaadun kannalta sekä auttaa yleensä myös vähentämään myöhempiä hammashoitokustannuksia.

Varaa aika konsultaatioon

Ennen hoidon aloittamista on varattava aika oikomishoidon arvioon. Konsultaatiokäynnillä oikomishoidon erikoishammaslääkäri arvioi hampaiden tilanteen oikomishoitoa varten, tekee suunnitelman tarvittavista toimenpiteistä ja antaa hinta-arvion.  Sopiva oikomismenetelmä valitaan yhteistyössä potilaan ja huoltajien kanssa, toiveet ja hoidon tarpeet huomioiden.

 

Katso kaikki aihealueen: Hampaiden oikominen -artikkelit

Artikkeliin liittyvät palvelut