Kysymyksiä ja vastauksia hampaiden valkaisusta
Hampaiden valkaisu on oiva tapa kirkastaa omaa, persoonallista hymyä hellästi ja turvallisesti. Tässä artikkelissa asiantuntijamme vastaavat usein esitettyihin kysymyksiin hampaiden valkaisusta.
Onko hampaiden valkaisu turvallista?
Oikein tehtyinä valkaisuhoidot ovat turvallisia. Valviran hyväksymät ja laillistamat suuhygienistit ovat erikoistuneet suun hoidon lisäksi hampaiden valkaisujen tekemiseen.
Oralissa valkaisu tehdään ammattitaidolla, turvallisilla laitteilla ja aineilla. Varmistamme valkaisuarviossa ennen valkaisua, että suusi on terve ja valkaisu on näin ollen turvallista tehdä. Tarvittaessa hammaskivi poistetaan ennen valkaisua ja mahdolliset suun tulehdukset tulee hoitaa kuntoon.
Aiheuttaako hampaiden valkaisu vihlontaa?
Hampaiden valkaisu saattaa aiheuttaa vihlontaa valkaisun aikana tai jälkeen. Mahdollinen hampaiden yliherkkyys häviää kuitenkin 1-2 vrk:n aikana. Vihlontaa voi ennaltaehkäistä käyttämällä kaliumnitraattia sisältävää sensitiivistä hammastahnaa kahden viikon ajan ennen valkaisua (esim. Sensodyne tai Opalescence Sensitivity Relief).
Mikä on paras vaihtoehto hampaiden valkaisuun?
Valkaisumenetelmän valintaan vaikuttaa lähtötilanne, toivottu lopputulos ja käytettävissä oleva aika. Valkaisuarviossa tarkistetaan valkaisun soveltuvuus, arvioidaan yksilöllisesti mikä valkaisumenetelmä olisi sinulle sopivin. Valkaisun voi tehdä helposti vastaanotollamme tai itse vaiheittain kotona kotivalkaisun avulla. Myös näiden kahden menetelmän yhdistelmää käytetään valkaisun tekemisessä.
Suuhygienistimme Riikka vastaa videolla asiakkaiden usein esittämiin kysymyksiin hampaiden valkaisusta.
Miten valkaisutavat eroavat toisistaan?
Valkaisuissa voidaan käyttää erilaisia valkaisuaineita ja valonlähteitä, ja lisäksi valkaisukertojen määrä voi vaihdella.
Laservalkaisu on monesti sopivin vaihtoehto, kun hampaista halutaan selkeästi valkoisemmat, edellisestä valkaisukerrasta on jo aikaa tai hampaita valkaistaan ensimmäistä kertaa. Ylläpitoon – joko aiemmin tehdylle laservalkaisulle tai hampaiden värin kirkastukselle – riittää monesti kevytvalkaisu. On hyvä silti muistaa, että valkaisun lopputulos on aina yksilöllinen.
Hampaat voi valkaista myös itse kotana Oralin Kotivalkaisulla. Valkaisu tapahtuu tällöin yksilöllisesti valmistetuilla tai kertakäyttöisillä valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä.
Miten laservalkaisu toimii?
Laservalkaisussa käytetään turvallista, hampaiden valkaisuun kehitettyä laservalotinta. Laservalottimen ansiosta hampaan kiille ja hammasluu vaalentuvat samanaikaisesti. Valkaisun tehostaminen laservalottimella kestää vain muutamia minuutteja, jolloin hampaiden vaalentuminen on myös hammasystävällisempää.
Lue lisää laservalkaisusta.
Miten hampaiden valkaisuun tulee valmistautua?
Hampaiden pinnalliset värjäytymät ja plakki heikentävät valkaisutulosta, valkaisu tehdäänkin aina puhtaaseen suuhun. Mahdollinen ientulehdus pitää olla hoidettuna ja hammaskivi poistettuna ennen hampaiden valkaisua sekä suun olla muutenkin terve ja hampaiden reiät paikattuina. Ennen valkaisua tehtävässä valkaisuarviossa suuhygienisti kartoittaa suusi ja hampaittesi kunnon.
Jos hampaasi ovat herkät suosittelemme sensitiivisen hammastahnan käytön aloittamista kaksi viikkoa ennen hampaiden valkaisua. Myös happamien juomien, kuten viinin ja tuoremehun, käyttöä tulee välttää kaksi päivää ennen valkaisua. Samoin suuvesien (mm. Listerine, klooriheksiini) käyttöä.
Ennen hoitoon tuloa on hyvä ruokailla, sillä valkaisun jälkeen ei saa nauttia muuta kuin vettä kahteen tuntiin. Mahdollinen hammaskivi ja pinnalliset värjäytymät poistetaan erillisellä käynnillä ennen valkaisua.
Onko hampaiden vanhat paikat uusittava ennen valkaisua?
Hampaiden valkaisualueella olevien paikkojen vaihdot sekä laminaattikuorien, kruunujen tai implanttien värien valinnat tehdään hampaiden laservalkaisun jälkeen. Ennen valkaisua uusitut paikat tai valitut posliinivärit voivat laservalkaisun jälkeen jäädä tummiksi.
Kuinka kauan valkaisutulos pysyy?
Oikein tehtynä valkaisutulos pysyy hyvin. Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat kuitenkin yksilölliset tekijät, kuten hampaiden rakenne, elintavat ja suun terveyden ylläpito.
Hampaiden valkaisu ei itsessään kuitenkaan anna suojaa värjääntymistä vastaan. Jos hampaisiin tehdään valkaisun jälkeen pikasuojakäsittely, voi heti kahden tunnin kuluttua valkaisusta nauttia vapaasti värjääviäkin ruokia ja juomia. Jos käsittelyä ei tehdä, niitä tulisi välttää kahden vuorokauden ajan.
Valkaisutuloksen ylläpitämiseksi suosittelemme, että puhdistat suun, kielen ja hampaat huolellisesti. Suu kannattaa myös huuhdella vedellä värjäävien tai happamien ruokien ja juomien jälkeen.
Valkaisutulosta on hyvä ylläpitää säännöllisillä ylläpitovalkaisuilla sekä hammaskiven ja värjäytymien poistoilla.
Hammastahnaksi suosittelemme fluoria sisältävää herkille hampaille tehtyä hammastahnaa, joka vahvistaa kiillettä ja hoitaa hampaita.
Kuinka hampaiden kotivalkaisu tehdään?
Kotivalkaisussa hampaat valkaistaan itse kotona yksilöllisesti valmistetuilla tai kertakäyttöisillä hampaisiin kiinnitettävillä valkaisumuoteilla sekä turvallisella ja tehokkaalla valkaisugeelillä. Ohjeet kotivalkaisun tekemiseen saat mukaasi suuhygienistimme vastaanotolta.
Lue lisää kotivalkaisusta.
Ovatko kaupan valkaisevat tahnat tehokkaita?
Kaupoissa myytävät valkaisevat hammastahnat eivät valkaise hampaita, mutta oikein käytettynä ne ylläpitävät hampaiden valkaisutulosta. Liian tehokkaat tai hankaavat tahnat naarmuttavat hampaan kiillettä, jonka seurauksena hampaat värjääntyvät helpommin.
Miten aloitan hampaiden valkaisun?
Hampaiden valkaisu aloitetaan ilmaisella valkaisuarvioinnilla, jossa suuhygienisti kartoittaa hampaiden ja ikenien tilanteen valkaisua varten ja kertoo valkaisumenetelmistä. Tarvittaessa hammaskivi poistetaan ennen valkaisua, samoin mahdolliset suun tulehdukset tulee hoitaa ensin kuntoon.