Miksi hammaslääkärissä on hyvä käydä säännöllisesti?
Säännöllisissä hammastarkastuksissa ongelmat ja piilevät sairaudet voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa, jolloin hoitokin on usein helpompaa.
Suun tulehdukset ja iensairaudet vaikuttavat ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Terveelliset elämäntavat ja hampaiden hyvä kotihoito ovat tärkeä osa suunterveyttä. Säännölliset käynnit hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla ovat ennaltaehkäisevän suun terveydenhoidon perusta. Jos hammaslääkärillä käynnistäsi on kulunut jo pidempi aika, varaa aika hammastarkastukseen jo tänään!
Säännöllinen hoito suun terveyden ylläpitäjänä
Hammaslääkärin tekemä säännöllinen hampaiden tarkastus mahdollistaa ongelmien ja piilevienkin sairauksien havaitsemisen riittävän varhaisessa vaiheessa, jolloin hoito on aina helpompaa, nopeampaa ja edullisempaa. Hampaiden tarkastuksessa hammaslääkäri tutkii hampaiden, ikenien ja suun limakalvojen kunnon. Myös hampaiston yleinen toimivuus, kuluneisuus ja muut mahdolliset purentaan liittyvät seikat tutkitaan sekä tarvittaessa otetaan röntgenkuvat.
Suuhygienisti toteuttaa hammaslääkärin laatiman hoitosuunnitelman mukaista ennaltaehkäisevää hammashoitoa. Suuhygienisti opastaa hampaiden hyvään omahoitoon sekä auttaa valitsemaan sopivat hoitotuotteet ja -välineet. Valinnassa otetaan huomioon yleissairaudet, kuivan suun ongelmat, vihlovat hampaat ja muut mahdolliset ongelmat.
Ikenien verenvuoto on merkki tulehduksesta
Oireetonta hammastulehdusta ei itse voi huomata. Oireeton tai nuhakuumeen yhteydessä oireilevaksi muuttunut hampaan juuren tulehdus kylvää kuitenkin ientulehduksen tavoin bakteereita verenkiertoon ja kuormittaa ihmisen puolustusjärjestelmää. Hoitamattomana ientulehdus etenee kiinnityskudossairaudeksi (parodontiitti) ja lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Miten voin ehkäistä ientulehduksen?
Hampaat, ienrajat ja hammasvälit on tärkeää puhdistaa huolellisesti päivittäin. Harjaa hampaat aamuin illoin sähköhammasharjalla, jossa on sykkivää edestakaista kiertoliikettä tekevä harjaspää. Harjan lisäksi tarvitaan hammasväliharjaa tai hammaslankaa, jotta plakki saadaan pois myös hampaiden ahtaista väleistä. Puhdista hammasvälit kerran päivässä.
Milloin hoitoon kannattaa hakeutua välittömästi?
Mikäli suussa on toistuvasti pahaa makua tai hajua, ienverenvuoto ei häviä tehokkaalla puhdistuksella tai suun tilanne askarruttaa, kannattaa varata aika hammaslääkärille hammastarkastukseen. Myös hampaiden värjäytymät ja lohkeamat on syytä korjauttaa ajoissa, jotta ne eivät pääse kiusaamaan ientä.
Suuhygienistin vinkit hyvään kotihoitoon
Suun hoidon mestariksi pääsee helpolla puhdistusohjelmalla: harjaus aamuin illoin sähköhammasharjalla ja hammasvälien puhdistus hammasväliharjoilla ja/tai hammaslangalla. Hammastahnaksi kannattaa valita oman suun terveyttä tukeva vaihtoehto. Myös ksylitolin käyttö aterioiden jälkeen tukee hyvää suun terveyttä.