Mitä hammaskivi on?
Hammaskivi on hampaan pintaan kovettunutta bakteerimassaa. Sitä voi kertyä myös ienrajan alapuolelle ientaskuun. Hammaskiveä ei voi itse poistaa, vaan se on poistettava säännöllisesti suuhygienistin vastaanotolla.
Suussa on aina bakteereita, jotka kiinnittyvät hampaiden pintoihin ja ienrajoihin. Kertyvää bakteerimassaa kutsutaan plakiksi. Hampaiden pinnoille kertynyt plakki kovettuu syljen mineraalien kanssa hammaskiveksi hampaiden pinnoille – kuinka paljon ja kuinka nopeasti, riippuu muun muassa suuhygienian hoidosta sekä syljen koostumuksesta ja siten yksilöllisestä taipumuksesta.
Hammaskiven altistaa ientulehdukselle
Hammaskivi tulehduttaa ja ärsyttää ientä sekä vaikeuttaa ienrajan puhtaana pitoa. Hammaskiveä voi muodostua sekä ienrajan yläpuolelle että ientaskuun, ikenen alle. Ienrajassa ja ikenen alla hammaskivi ärsyttää ientä ja plakki kertyy hammaskiven pintaan helposti, mikä taas aiheuttaa tulehdusta.
Tulehtunut ien on punainen, turvonnut ja vuotaa helposti verta. Jos tulehdus pääsee etenemään ikenissä syvemmälle, vaurioituvat myös hampaan kiinnityskudokset. Tätä sairautta kutsutaan parodontiitiksi, ja se voi johtaa jopa hampaan irtoamiseen.
Eniten hammaskiveä kertyy vaikeasti puhdistettaville alueille, kuten ahtaisiin hammasväleihin.
Hammaskiven ehkäisy ja poistominen
Jotta plakki ei muuttuisi hammaskiveksi, tulee hampaat harjata kahdesti päivässä. Lisäksi hammasvälien puhdistus on ensiarvoisen tärkeää hammaskiven muodostumisen ehkäisyssä. Puhdistuksessa voi käyttää hammaslankaa, -tikkuja tai väliharjoja hammasvälien väljyyden mukaan. Lue lisää hampaiden hyvästä omahoidosta.
Koska hammaskiven syntyminen on yksilöllistä, suuhygienisti osaa parhaiten antaa arvion, kuinka usein sitä pitää poistaa. Toisille riittää kerran vuodessa, toiset taas tarvitsevat hammaskiven poistoa useita kertoja vuodessa.
Huomioithan, että hammaskiveä ei saa itse poistettua. Varaa aika suuhygienistille hammaskiven poistoon.