Ientulehdus on flunssan jälkeen Suomen yleisin infektiosairaus
Yli puolella suomalaisista muhii suussaan ientulehdus. Pahimmillaan hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa sydäninfarktin, estää lonkkaleikkaukseen pääsyn tai viedä hampaat suusta. Hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla ongelmat ovat vältettävissä.
Ientulehdusta esiintyy jopa kahdella kolmasosalla suomalaisista. Sen oireita ovat verenvuoto sekä ikenen punoitus, turvotus ja kipu. Myös pahanhajuinen hengitys saattaa kieliä ientulehduksesta. Ientulehdus voi edetä hampaiden kiinnityskudoksiin asti täysin oireettomanakin.
Hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten infektion, parodontiitin. Se on salakavala kansantauti, josta ei pääse eroon, mutta täsmällisellä hoidolla ja säännöllisellä ylläpitohoidolla tauti saadaan paranemaan ja pysymään kurissa.
Pahimmillaan hammas irtoaa
Ientulehdus kuulostaa vaarattomalta pikkuharmilta, mutta hoitamattomana sillä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset. Ientulehduksesta saattaa seurata syvempi hampaiden kiinnityskudosten tulehdus. Pitkälle edennyt parodontiitti eli kiinnityskudostulehdus voi aiheuttaa hampaan heilumista, hammasrakojen suurentumista, ienverenvuotoa tai märkävuotoa ientaskuista, ikenen turvotusta ja joskus myös kipua. Pahimmillaan se johtaa hammasta ympäröivän luun laajaan tuhoon ja hampaan irtoamiseen. Parodontiitti on yleinen sairaus, jota esiintyy Suomessa yli 60 prosentilla 35 vuotta täyttäneistä.
Parodontiitti voi tarttua läheisen ihmisen suusta syljen välityksellä. Lapsille bakteerit siirtyvät yleensä äidiltä tai isältä syljen välityksellä, aikuisille kumppanilta. Muut suurimmat parodontiitin riskitekijät ovat ikä, tupakointi ja diabetes.
Tulehdus leviää koko kehoon
Infektio on terveydelle vaarallinen, sillä se ei pysy paikallisesti suussa vaan kulkeutuu verenkierron mukana muualle kehoon. Sillä voi olla yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin, hengitystiesairauksiin tai nivelreumaan. Raskaana oleville se saattaa aiheuttaa jopa ennenaikaisia synnytyksiä.
Jos suussa on tulehdus, pahimmillaan se voi estää esimerkiksi lonkka- tai sydänläppäleikkauksen. Jos suuta ei hoida kuntoon ennen leikkausta, tulehdusriski kasvaa.
Parodontiittia hoidetaan anti-infektiivisella hoidolla, joka tarkoittaa hampaiden ja juurenpintojen mekaanista puhdistusta. Anti-infektiiviseen hoitoon yhdistetään tarvittaessa antibioottikuuri. Vaativissa tapauksissa hyödynnetään jopa kirurgisia menetelmiä. Säännöllinen ylläpitohoito hammaslääkärillä, parandontologilla ja suuhygienistillä pitävät taudin kurissa.
Näin vältyt suun infektioilta
Hyvän omahoidon ohella säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat avainasemassa suun terveydestä huolehtimisessa.
1. Puhdista hammasvälit aina ennen harjausta joka päivä.
2. Harjaa hampaat sähköhammasharjalla fluorihammastahnaa käyttäen aamuin illoin.
3. Syö terveellisesti, vältä napostelua ruoka-aikojen välillä.
4. Käytä ksylitolia ruokailujen jälkeen pysäyttämään happohyökkäys.
5. Juo vettä janojuomaksi, vältä hapollisia ja sokeroituja juomia.
6. Käy säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä, noin kerran vuodessa.