Borttagning av tandsten och bakteriebeläggning vid tandköttskanter och i tandköttsfickor samt handledning i egenvård.
Munhygienisten avlägsnar bakteriemassa som hårdnat på tandens yta, det vill säga tandsten, med ett handinstrument och/eller ultraljudsapparat. Tandsten inflammerar och irriterar tandköttet och gör det svårare att hålla tandköttskanten ren. Tandsten kan inte tas bort på egen hand, utan det måste göras regelbundet av en munhygienist.
Tandsten kan enligt kundens önskemål tas bort med ett handinstrument eller med en ultraljudsapparat. Med handinstrument tas tandstenen bort mekaniskt genom att man skrapar rent tandens yta ovanför och under tandstenskanten. Borttagning av tandsten med en ultraljudsapparat sker genom att föra apparatens spets längs tanden yta.
Vibrationerna från ultraljudsapparaten tillsammans med en vattendusch lossar missfärgningar och tandsten från tändernas yta. Vid behov kan tandköttet också bedövas för tandstensborttagningen.
I tandstensborttagningen ingår även anvisningar för individuell vård hemma, rengöring av missfärgningar på tändernas yta med pasta och vid behov fluorbehandling.
Om bakteriebeläggningen är omfattande och den senaste rengöringen ligger långt tillbaka kan det hända att det behövs flera besök för att tandstenen ska kunna avlägsnas så väl som möjligt.
Enligt av tandläkare eller munhygienist rekommenderade intervaller. Bildningen av tandsten är individuell.
För att få ersättning av FPA krävs en giltig remiss för åtgärden av en tandläkare. Remissen gäller två år.
Hittade du inte specialisten du letade efter? Ring vår kundtjänst 010 400 3400